چند روش برای تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان

 

برای تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان روش هایی وجود دارد که در اینجا به صورت اختصار به معرفی آنها می پردازیم:

🌱 آنالیز و تجزیه خاک:
این آزمایش در آزمایشگاه‌های تجزیه آب و خاک بوسیله کارشناسان مجرب صورت می گیرد.بدین صورت که از خاک مزرعه یا باغ نمونه گیری شده و با مراجعه به آزمایشگاه،اسیدیته، شوری و املاح محلول در خاک و میزان عناصر موجود درخاک تعیین می شود.

🌱آنالیز و تجزیه بافتهای گیاهی (برگ و دمبرگ):
این آزمایش وقتی گیاه در حال رشد است انجام می شود، که این آزمایش برای تأیید اختلالات ظاهری مورد استفاده قرار می گیرد.با تجزیه برگ، میزان عناصر موجود درآن اندازه گیری می شود و با میزان طبیعی (مستلزم وجود آزمایشگاه های استاندارد) که بایستی در برگ وجود داشته باشد مقایسه می شود.

🌱تشخیص ظاهری از روی علائم:
گیاهان با ایجاد علائم خاصی بر روی اندامهای خود به خصوص برگها به کمبود عناصر مختلف عکس العمل نشان می دهند. این علائم می تواند به عنوان محکی برای تشخیص استفاده شوند اما نمی تواند معیار دقیقی برای تشخیص کمبود عناصر باشد، به عبارتی دیگر بعضی از عناصر کم مصرف علائمی شبیه به یکدیگر دارند و در مواردی نیز کمبود یک عنصر به صورت پنهان می باشد و هیچگونه علائم ظاهری بوجود نمی‌آورد ولی بر روی عملکرد نهایی گیاه تأثیر می گذارد. با توجه به اینکه برگها کارخانه تولید مواد غذایی برای میوه‌ها هستند که اگر سالم نباشند عملکرد و کیفیت میوه نیز کاهش می یابد، لذا با بروز اولین علائم باید جهت رفع خسارت به درمان پرداخت
محل ظهور علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان، به وسعت و میزان انتقال عناصر غذایی از برگهای پیر به قسمتهای جوان گیاه بستگی دارد که می توان عناصر را بر اساس جابه جایی در گیاه به دو دسته تقسیم نمود:

۱⃣عناصر متحرک، پویا یا موبایل
علائم کمبود این عناصر، ابتدا در برگهای پیر (برگهای پایینی) اتفاق می افتد زیرا این عناصر می توانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از: ازت (N) منیزیم(Mg) پتاسیم( K ) فسفر( P)
۲⃣ عناصر غیرمتحرک، ایستا یا ساکن
علائم کمبود این عناصر ابتدا در برگهای جوان (برگهای بالایی) اتفاق می افتد زیرا این عناصر نمی توانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از کلسیم(Ca) بُر( B) مولیبدن (Mo) منگنز(Mn) روی (Zn) مس (Cu) آهن (Fe)

نوشته‌های پیشین
تأثیر کم آبیاری و نانو کود بر خصوصیات زایشی گیاه ریحان
نوشته‌ی بعدی
فناوری نانو چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست