نقش عنصر منگنز در گیاه

منگنز یکی از عناصر کم مصرف ولی ضروری برای رشد و نمو گیاهان می باشد که نقش های متعددی را برای گیاهان ایفا میکند. این عنصر برای تولید کلروفیل ضروری بوده و در فرآیندهای آنزیمی ، احیای نیترات ، متابولیسم پروتئین و خنثی سازی رادیکالهای آزاد نقش دارد. این عنصر همچنین در تولید موادی مانند ریبولاوین ، اسید آسکوربیک و کاروتن ها تاثیر داشته و در تبادلات الکترون در چرخه فتوسنتز موثر است. منگنز سبب تسریع و بهبود جوانه زنی شده و در واکنش های تجزیه آب جهت تولید اکسیژن موثر می باشد. این عنصر فعال کننده آنزیم های موثر در تولید اسید های چرب بوده و برای متابولیسم کربوهیدرات و نیتروژن ضروری می باشد. حضور منگنز موجب تسریع رسیدگی میوه شده و در تمام محصولات برای تشکیل بذر لازم و ضروری می باشد. منگنز مهم ترین عنصر ریز مغذی در تغذیه غلات و سیب زمینی می باشد. همچنین تحقیقات علمی در زمینه تغذیه درختان پسته نشان داده که مهم ترین عنصر غذایی موثر در میزان عملکرد درختان پسته موثر است.

      علائم کمبود منگنز:
کمبود منگنز مشابه سایر عناصر ریز مغذی بیشتر در خاکهایی بروز می کند که pH قلیایی دارند.

  • گندم، جو، سورگوم، نخود، نخود فرنگی، لوبیا، چغندر، سیب زمینی، پیاز، سویا، اسفناج و کاهو به کمبود منگنز حساس هستند ودر بین درختان میوه، سیب، مو، مرکبات و هلو بیشترین حساسیت را نسبت به کمبود منگنز از خود نشان می دهند.
  • علائم کمبود منگنز به صورت زرد شدن مزوفیل و ایجاد لکه­ های رنگ پریده و سبز کم رنگ روی سطح برگ می­ باشد. مراحل پیشرفته کمبود منگنز در برگها خود را به صورت ظهور نقاط نکروتیک نشان می­دهد.
  • علامت کمبود منگنز مانند علامت کمبود آهن، زردی است، که با کمبود آهن دارای این تفاوت است که قسمتی از حاشیه رگبرگها نیز سبز باقی می­ ماند.
  • این عنصر فعال کننده آنزیمهای مختلف است و باعث تسریع جوانه زنی و رسیدگی میوه می شود و در صورت کمبود، برگها به تدریج زرد شده و حالت سوختگی به خود می گیرند.
  • گیاه به شکل باریک و دراز رشد کرده و شکوفه ها کم می شوند. همچنین تغییر شکل و پیچیدگی برگچه ها از علائم دیگر آن است.

کمبود منگنز همراه با عوامل زیر تشدید می‌گردد:
-خاک‌های آلی و خاک‌های شنی
-خاک‌های قلیایی
-دوره‌های سرد و مرطوب
-خاک‌های سست و پوک

 

نوشته‌های پیشین
محلول ترکیبی (ZFM) برای مقابله با بیماری سفید شدگی انار در استان مرکزی تولید شد.
نوشته‌ی بعدی
بازدید از گلخانه های کشور ارمنستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست