۴۰ نکته اختصاصی در مورد عنصر آهن (Fe)

۱- میزان مناسب آهن در اکثر محصولات حدود  تا ۱۰۰(ppm) در ماده خشک است.

۲- آهن چهارمین عنصر فراوان پوسته زمین بعد از اکسیژن، سیلیسیم و آلومینیم با میزان ۵/۶ درصد می باشد و متوسط مقدار آن در خاک ۳/۸ درصد تخمین زده شده است.

۳- غالبا شکل قابل جذب برای گیاه +Fe2

۴- بارزترین علامت کمبود اهن: برگ‌ها زرد می‌شوندو رگبرگ‌ها سبز باقی می‌مانند (البته در برخی گیاهان مانند گلابی حتی رگبرگها هم سفید و رنگ پریده میشوند).

۵-در محیط های غرقاب که الکترون زیاد و شرایط احیا فراهم است، فراهمی آهن زیاد است.

۶- تفاوت علائم کمبود آهن با منیزیم در این است که کمبود آهن ابتدا در برگهای جوان ظاهر می شود ولی منیزیم در برگهای پیر زودتر مشاهده می شود

۷- کم تحرک ترین عنصر کم مصرف در گیاه آهن است.

۸- علائم کمبود آهن در برخی گیاهان (مانند کلم و شلغم) به سختی از کمبود منگنز متمایز است و باید از روش تجزیه گیاه استفاده کنیم.

۹- برای شناسایی کمبود در خاکهای خنثی تا قلیایی سورگوم گزینه مناسبی است.

۱۰- بیشترین علت کمبود آهن، کم بودن مقدار آن در خاک نیست، بلکه تبدیل شدن آن به شکل غیرقابل جذب برای گیاه مشکل اصلی است.

۱۱-گیاه حداقل ۱۰-۶ مولار آهن احتیاج دارد.

۱۲-به ازاء هر یک واحد افزایش PH،حلالیت ترکیبات آهن ۳ ظرفیتی هزار مرتبه و  ۲ ظرفیتی صد مرتبه کاهش پیدا می‌کند.

۱۳- کمبود آهن درختان میوه در خاک های آهکی ایران گسترده و شدید است

۱۴- آهن به وسیله فرایند پخشیدگی جذب می گردد اما توسط سایر فرآیندهای دیگر شامل حرکت توده ای نیز می تواند جذب سطح ریشه گیاه شود.

۱۵- جذب آهن توسط گیاه جذب فعال بوده و نیازمند انرژی می باشد.

۱۶- آهن مانند مس، روی و مولیبدن در زنجیره انتقال الکترون نقش دارد.

۱۷- عوامل تشدید کننده کمبودآهن:آهکی بودن خاک‌ها ، PH قلیایی، کمی مواد آلی در خاک،عدم تعادل عناصر غذایی در خاک ،کیفیت نامناسب آب آبیاری به خصوص غلظت زیاد یون بی‌کربنات،که در جذب آهن و انتقال آن در داخل گیاه ایجاد مشکل می‌کندو تهویه نامناسب خاک

۱۸- برای جلوگیری از کمبود اهن، مصرف آب های سنگین(آبیاری) که حاوی بیش از ۲۰۰ ppm  بیکربنات هستند، توصیه نمیشود.

۱۹- کمبود آهن عمدتاً در خاک های غیر آهکی و سبک (شنی) دیده می شود، اما در خاک های آهکی مناطق خشک با تهویه کافی، شایع تر است.

۲۰- اصلاح کمبود آهن دشوار است زیرا بوسیله شرایط شیمیایی درون خاک ایجاد می شود و ارتباطی به کم بودن آهن کل ندارد.

۲۱- گاهی در گیاهان مبتلا به کمبود آهن، غلظت آهن در برگها بیشتر از حد نرمال است و حتی بتازگی در تجزیه های برگی، مقدار غلظت آهن را درج نمی کنند. این بدان علت است که وجود آهن زیادی در برگها ملاک عمل نیست.

۲۲- در اثر کمبود آهن غلظت کلروفیل وسایر رنگ دانه های گیاهی مانند کاروتن و گزانتوفیل کاهش می یابد.

۲۳-  ۹۰ درصد آهن موجود در برگها، در کلروپلاست و میتو کندری وجود دارند.

۲۴- در برگ های تمام گونه های گیاهی علامت اصلی کمبود آهن جلوگیری از رشد کلروپلاست است.

۲۵- با کمبود آهن فتوسنتز شدیداً کاهش می یابد در حالی که کمبود آن اثری بر تنفس ندارد.

۲۶- در اثر کمبود آهن به علت کاهش فرودکسین و در نتیجه کاهش احیاء نیتریت، نیترات در گیاه تجمع می یابد.( در لگومها اختلال در گره سازی).

۲۷- در اکثر گیاهان زینتی حساسیت به کمبود آهن زیاد گزارش شده است.

۲۸- در باغات توجه به بحث انتخاب پایه و پیوندک مناسب و مقاوم به کمبود آهن اهمیت زیادی دارد.

۲۹- یون سه ظرفیتی آهن در خاک تقریباً تحرکی نداشته و در اکثر موارد غیر محلول است.

۳۰- در اکثر گیاهان در زمان کمبود آهن ریشه با دفع +H  و تسید سیتریک در محیط ریشه و اسیدسیتریک و نیز دفع احیاکنندهای خاص، ایجاد تغییرات در شکل ظاهری ریشه، جلوگیری از طویل شدن ریشه، افزایش در قطر انتهای ریشه، تشکیل تارهای کشنده به مقدار زیاد و تشکیل سلول های ریزودرم با دیواره های پیچ و خم دار بعنوان سلول های گذرگاهی زمینه را برای جذب آهن فراهم میکند.

۳۱- در زمان کمبود آهن ریشه غلات با ترشح فیتوسیدروفر که یک کلات کننده طبیعی است قابلیت جذب آهن را افزایش می دهد.

۳۲- غلظت زیاد عناصر غذایی مانند فسفر، مس، روی، مولیبدن در قابلیت استفاده Fe اثر منفی دارند.

۳۳- کودهای که (+NH4) تولید می کنند به نظر میرسد که باعث کمبود Fe شوند.

۳۴- مصرف (NO3)احتمالا کمبود Fe را افزایش می دهد.

۳۵- یونجه و سبزیها نسبت به کمبود آهن حساسیتی ندارند.

۳۶- غلات، سیب زمینی و چغندر قند نسبت به کمبود آهن کمی حساس هستند.

۳۷- حبوبات، دانه های روغنی، مرکبات، انگور و درختان میوه نسبت به کمبود آهن بسیار حساس هستند(سیب قرمز و شمیرانی نسبت به این کمبود حساس تر از سیب زرد است. درخت به و گلابی پیوند شده بر پایه به، حساسیت زیادی نسبت به کمبود آهن دارند. درخت هلو نیز نسبت به کمبود آهن حساس می باشد).

۳۸- در خصوص کمبود آهن، لیمو نسبت به پرتقال و گریپفروت، به ویژه هنگامی که درجه حرارت خاک پایین باشد، بیشتر مستعد است.

۳۹- دو دسته از پروتئین های حاوی آهن، بنام های پروتئین های” هم “و پروتئین های “غیر هم” در گیاهان وجود دارد.

۴۰- آهن می تواند به عنوان یک کاتیون در جذب سطحی کلوئیدهای خاک شرکت کند، در خاک های با رطوبت زیاد و با مواد آلی و فعالیت بیولوژیکی کافی، آهن به صورت قابل تبادل به مقدار نسبتاً زیاد وجود دارد.

نوشته‌های پیشین
تقویم مدیریت درختان میوه
نوشته‌ی بعدی
بافت خاک و انواع آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست