ریز و درشت بودن میوه (عارضه مرغ و جوجه) در درختان پسته

مهمترین دلایل آن

۱- اولین دلیل این اتفاق عدم تعادل تغذیه ای و از بین رفتن نسبت sink & sourse هست. در این رابطه باید تعادل بین برگها (سورس) به عنوان منبع تغذیه، غذاسازی، میوه و سینکها (بذر،میوه،برگهای جوان،ریشه) ایجاد شود تا مواد معدنی جذب شده توسط ریشه، طی فرایند فتوسنتز در برگ ها، مواد آلی مورد نیاز بخش های مختلف گیاه را تامین کند. حال اگر این تعادل از بین برود، بخش های پایانی سینک ها (میوه) به دلیل کمبود مواد آلی با آسیب بیشتری مواجه میشوند. در رقابت جذب، ابتدا گلها و برگ، بعد از آن ریشه و ساقه و در انتها میوه ها از مواد ساخته شده طی فرایند فتوسنتز بهره مند میشوند. در این موارد اغلب در برگ ها به عنوان اولین مصرف کننده هیچگونه کمبود و مشکلی مشاهده نمیشود ولی در میوه ها دچار کمبود خواهند شد.

۲- دلیل دوم و اصلی ریز و درشت بودن یا به اصطلاح مرغ و جوجه شدن میوه مربوط به کمبود روی و بر به عنوان دو عنصر اصلی فروت ست در تشکیل میوه میباشد.در واقع غفلت باغدار درسال «آور» از تغذیه با این عناصر و یا استفاده در زمان نامناسب (زمان مناسب:موقع انگیزش گل‌های سال بعد) باعث چنین عارضه ای شده است. در واقع کمبود عناصری مانند روی و بور در تشکیل اندام های زایشی گل مثل گرده، پرچم، تخمدان و مادگی کمک می کند و موجب تکمیل این اندام ها در مرحله گل انگیزی و تورم جوانه ها می گردد. کمبود بور و روی در زمان گلدهی موجب عدم یکنواختی در گلدهی و حتی برگ و تولید سرشاخه های ضعیف می شود و گرده افشانی نیز ناقص و غیر یکنواخت خواهد بود.

۳- مصرف بیش از حد ازت موجب رشد رویشی زیاد شده و در نتیجه رقابت بین قسمت های رویشی و زایشی را بیشتر میکند و موجب ضعف جوانه های زایشی می شود. در ضمن ازت زیاد باعث بروز کمبود کلسیم در درخت میشود.

۴- یکی دیگر از عوامل مهم در ایجاد این عارضه مربوط به گرده افشانی نامناسب به دلایل مختلف میباشد.بارندگی و وجود رطوبت در هوا در هنگام گرده افشانی اثر مخربی در لقاح دارد، به این صورت که وجود رطوبت و تماس آب با دانه گرده موجب از بین رفتن آن میشود.همچنین بارندگی و به تبع آن افزایش رطوبت محیط باعث چسبندگی دانه های گرده به هم و لقاح نامناسب میشود.

۵- عدم تامین نیاز سرمایی در زمستان که مهمترین عامل در دوره گرده افشانی موثر است باعث ناهمزمانی بازشدن گل در درختان میوه میباشد. در این زمان به دلیل ناهمرسی گل ها،برخی از گلها که زودتر بازشدن ولقاح انجام دادن، با تشکیل میوه، رقابت جذب مواد غذایی با گلهای دیر بازشده را به نفع خود برنده میشن و با جذب بیشتر مواد غذایی باعث این عارضه میشود.

نکته مهم: دلیل تاکید بر اینکه در پسته زمان استفاده از فروت ست مهم می‌باشد به این خاطر است که درصورت وقوع هر یک از اتفاقات بالا و عدم لقاح در زمان مناسب،شاهد تشکیل میوه پارتنوکارپ (بدون دانه)خواهیم بود و این برای پسته که قسمت خوراکی بذر می‌باشد یک صفت نامطلوب است و با هر تغذیه بعد از آن هم محصول نهایی تغییری نمیکند،درصورتیکه در انگور با وجود چنین عارضه ای،به دلیل بیدانه بودن،از کمیت و کیفیت میوه کاسته ولی قابل استفاده می‌باشد و با تغذیه تا قبل از برداشت هم، میتوان تاحدود زیادی اونو جبران کرد.

راه درمان: مهمترین راه مقابله با این عارضه؛استفاده از یک برنامه غذایی متعادل که تمامی نیاز درخت رو برآورده کنه، و دقت در زمان مصرف کودها مخصوصاً فروت ست میباشد. راه بعدی که کمک زیادی برای حل این مشکل میکند استفاده از ترکیباتی مثل تیوسولفات نقره و یا روغن ولک در زمستان برای هم همزمانی و گلدهی منظم درخت و افزایش دوره گرده افشانی موثر(EPP) میباشد.

 

 

 

نوشته‌های پیشین
استفاده از کودهای بیوزر در تولید سبزیجات مختلف
نوشته‌ی بعدی
آغاز فعالیت دفتر منطقه ای بیوزر در شمال کشور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست