تأثیر شوری بر جذب عناصر غذایی و تغذیه معدنی گیاهان

تأثیر شوری بر جذب عناصر غذایی و تغذیه معدنی گیاهان
بخش پنجم: اثرات متقابل عناصر کم مصرف و شوری

🔺 اختلاف وضعیت گیاهان از نظر عناصر غذایی کم مصرف، به نوع گیاه، سطح شوری، ترکیب نمک ها، غلظت عناصر غذایی کم مصرف، نوع عنصر و شرایط رشد وابسته است. در واقع شوری ممکن است باعث کاهش، افزایش و عدم تاثیر بر غلظت این عناصر در اندام های هوایی گیاه شود.

🔺 کاربرد کودهای حاوی عناصر کم مصرف (مانند آهن، روی، مس، منگنز، بر، مولیبدن) علاوه بر برطرف کردن کمبود این عناصر در سطوح مختلف شوری خاک، باعث کاهش شدت علایم سوختگی ناشی از سمیت یون های سدیم و کلر در گیاهان زراعی و باغی می شود.

🔺در گیاهانی مانند ذرت. گندم، لوبیا، گوجه فرنگی، و مرکبات، شوری خاک تاثیر معنی داری بر غلظت عناصر کم مصرف مانند روی، آهن و منگنز در گیاه ندارد و کمبود این عناصر عامل محدود کننده رشد نمی باشد.

🔺در گیاهانی کارا نسبت به عناصر کم مصرف مانند روی_کارا و آهن_کارا، خسارت ناشی از شوری بر این ارقام کمتر است و تجمع سدیم در اندام هوایی این ارقام کمتر است.

🔺 همچنین در این ارتباط، ضریب انتخاب پذیری پتاسیم به سدیم که یک شاخص مهم در تحمل به شوری است، در ارقام کارامد نسبت به عناصر کم مصرف بالات. از دیگر ارقام می باشد.

🔺در شرایط شوری خاک، احتمال بروز سمیت بر بیشتر از کمبود آن مطرح است. با این حال غلظت بالای کلسیم به ویژه در خاک های آهکی باعث کمبود بر در گیاهان می شود.

نوشتهٔ پیشین
نمایشگاه بین المللی گرگان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست